This is a companion page for our Popcult 2017 event appearance! Do not be alarmed by the language.
It’s Finnish… and it’s complicated :)


Fangirl Quest @ Popcult 2017, Helsinki, Finland

Haaveiletko Benedict Cumberbatchin tai Tom Hiddlestonin tapaamisesta? Entä vierailusta aitoon Harry Potterista tuttuun linnaan? Haluaisitko seisoa rannalla, jossa David Tennantin Tohtori ja Rose sanoivat hyvästit? Miltä tuntuisi ottaa selfie The Walking Deadin Norman Reedusin kanssa Atlantan helteessä tai Misha Collinsin kanssa Vancouverin metsässä?

Fangirl Quest -blogin Tiia ja Satu ovat tehneet kaiken tämän ja paljon muuta! Luennolla jaetaan parhaat vinkit ylläolevien tavoitteiden saavuttamiseksi sekä tutustutaan leffaturismin saloihin ja netissä laajalti levinneeseen Sceneframing-valokuvaprojektiin. Esittelyssä myös hienoimmat leffojen ja TV-sarjojen kuvauspaikat Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Tiia & Satu

Me olemme kaksi tyyppiä, jotka tapasivat Poets of the Fall -bändin kautta joskus vuonna 2005. Siitä lähtien olemme reissanneet yhdessä (ensin bändin perässä, sitten pikkuhiljaa blogin kautta, nykyään sekä että) ja raportoineet seikkailuistamme moninaisissa muodoissa ja eri blogeissa verkossa.

Film tourists on slippery rocks at a Game Of Thrones filming location

Blogaajat Pohjois-Irlannin liukkailla vuorovesikivillä freimaamassa Game of Thronesia

Tiia on valokuvaaja, sisällöntuottaja ja kuvittaja/graafikko, Sadulla on 10 vuoden kokemus tapahtumatuotannosta ja matkailualalta. Englanninkielinen about-sivu antaa lisää osviittaa taustoihimme täällä.

The Road So Far

The Great Movie Roadtrip Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan vuonna 2016

Mitä blogaaminen meille on?

Matkabloggaaminen voi helpoimmillaan olla valmis blogipohja, johon matkailija tyrkkää kuvan ja tekstinpätkän silloin kuin reissaamiseltaan ehtii tai sattuu sillä päällä olemaan. Lukijakunnan suuremmaksi kasvattaminen ja blogista “hyötyminen” esim. yhteistöiden merkeissä vaatii paljon, paljon, paljon muutakin. Pitää ymmärtää hakukoneita ja sisällön niille optimointia, nettisivujen vääntöä tai WordPress-nikkarointia, sosiaalista mediaa, verkostoitumista, tekstin ja kuvan lisäksi mahdollisesti myös graafista suunnittelua ja videon kuvaamista sekä editointia.

Käytännön vinkkejä

Matkakohteen valinnassa kannattaa perinteisten kriteerien lisäksi ottaa huomioon kuvauspaikkamatkailun erikoispiirteet. Sarjan tai elokuvan tapahtumapaikka on harvoin sama asia kuin kuvauspaikka, joten jo ennen kohteen valintaa kannattaa tehdä taustatyötä. Pidä myös mielessä että läheskään kaikki lokaatiot eivät välttämättä sijaitse kaupungin keskustassa hyvien liikenneyhteyksin päässä. Selvitä pääseekö haluamiisi paikkoihin julkisilla vai tarvitseeko olla vuokra-auto. Autokaan ei aina vie ihan viereen vaan tarkan paikan löytäminen saattaa vaatia patikointia.

Lake Powell

Aina ei kannata edes yrittää ajaa ihan perille asti… Doctor Whon kuvauspaikalla Powell-järvellä Utahissa automme jymähti hiekkaan yli kilometrin päässä oikeasta lokaatiosta.

Jos fandom-turisteilu jännittää ja seikkailu epämääräisille kuvauspaikoille ei mitään jännittää, aloita iisisti. Helppoja vaihtoehtoja riittää runsain mitoin sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikan puolella. Monet suositut sarjat tarjoavat valmiita lokaatiokierroksia, jolloin oikeat paikat löytyvät kokeneen oppaan seurassa. Esimerkiksi Pohjois-Irlannissa on useita eri firmoja, jotka järjestävät bussiretkiä Game of Thrones -kuvauspaikoille ja monissa isoissa kaupungeissa USA:ssa on joko yleisiä tai tiettyyn sarjaan tai elokuvaan erikoistuneita kuvauspaikkakierroksia. Elämyskohteet kuten Harry Potter -studiot Lontooon lähellä ja Doctor Who Experience (vielä toistaiseksi) Cardiffissa tarjoavat nähtävää ja koettavaa.

Popculta: Harry Potter studiot Lontoossa

Harry Potter -studiokierroksella Lontoon lähellä voi muun muassa ihastella rekvisiittaa elokuvista.

Yhtä tärkeää kuin kohteen on matkaseuran valinta. Tämä pätee tokii millä tahansa reissulla, mutta fandom-turismin tietyt erikoispiirteet lisäävät oman lisämausteensa. Jos suunnittelet viettäväsi pitkiä päiviä kuvauksissa nähdäksesi edes vilauksen lempistarastasi tai tarpovasi kilometritolkulla kuumalla hiekkarannalla päästääksesi juuri siihen paikkaan missä suosikkikohtauksesi on kuvattu, voi vähemmän innokkaalta fanilta loppua huumorintaju kesken… Jos mahdollista, ota siis mukaan toinen yhtä omistautunut fani tai harkitse jopa lähtemistä reissuun ihan omillasi, jos ei samanhenkistä kaveria löydy.

Popcult: The Walking Dead set in Atlanta

12 tuntia tätä voi olla liikaa ihan tavalliselle jästille…

Lähempänä reissua on hyvä varmistaa että kaikki tiedot kohteista, missä haluat käydä sekä mahdolliset kartat löytyvät joltain mukana kulkevalta laitteelta offlinena. Vaikka reissussa olisi mobiilinetti, kaupunkien ulkopuolella se ei välttämättä aina toimi.

Miten löydät kuvauspaikoille

Monien suosituimpien sarjojen kuvauspaikoista löytyy hyvinkin tarkat tiedot netistä, usein fanien ylläpitämillä sivuilla. Meille nämä sivut ovat olleet korvaamaton apu, sillä lokaation lisäksi löytyy yleensä tieto myös siitä mikä kohtaus kyseisessä paikassa on kuvattu ja mistä jaksosta sen löytää. Tässä vain muutama esimerkki saiteista, joilta löytyy usein koordinaatteja myöten oikea paikka:

Supernatural (saitti on työn alla eikä kartta toimi, mutta kausista 1-8 löytyy varsin kattavat tiedot lokaatiolistasta)

Doctor Who

Sherlock

Merlin

Game of Thrones 

The Walking Dead

Brokeback Mountain

Minkä tahansa sarjan lokaatioita etsiessä Google on paras ystävä. Yksinkertainen “sarjan/leffan nimi filming location” haku tuo yleensä jo reilusti apua. Imdb:n tiedoista löytyy myös yleensä kuvauspaikat, ja vaikka ne on listattu melko yleisluontoisesti, se on hyvä pohja jatkotutkimuksille.  Elokuville erittäin hyvä tietolähde on The Worldwide Guide to Movie Locations, josta löytyy yleensä kohtaus kohtaukselta tiedot lokaatioista.

Find Your Epic Roadtrip in Wales

Myös tästä blogista löytyy aika paljon tietoa kuvauspaikoista, wink wink, nudge nudge.

Välillä oikean paikan löytäminen voi kuitenkin vaatia melkoista salapoliisityötä. Joskus käy niin, että tiedossa on vain kaupunki, missä jotain kuvattu ja sitten tihrustammekin vieri vieressä elokuvaa ja Googlen street viewtä. Ja heti kun lähdetään kaupunkien ulkopuolella, ei tarkempikaan tieto aina riitä, niin kuin tämä stoori yhden Game of Thrones -lokaation etsimisestä paljastaa. Tiesimme luonnonpuiston, jossa kohtaus on kuvattu, mutta 630 hehtaarin puisto on valtava alue lähteä etsimään oikeaa paikkaa samoillen…

Haasteita

Haasteita riittää monessakin muodossa. Netissä on usein seassa väärää tietoa ja oikean tiedon poimiminen voi olla vaikeaa. Jos kyseessa on kaupunkikohde, kannattaa käydä street viewlla tarkastamassa, näyttääkö annetussa osoitteessa samalta kuin leffassa tai sarjassa. Reissun päällä kannattaa kysyä paikallisilta neuvoa, jos paikka, johon internetin ihmeellinen maailma on neuvonut, näyttääkin väärältä. Jos sattuu kysymään oikealta ihmiseltä, voi saada jopa sheriffin saattelemaan oikeaan paikkaan:

Paikat myös muuttuvat ajan myötä ja  mitä vanhempi leffa/sarja on kyseessä,  sitä vaikeampaa saattaa olla oikean lokaation bongaaminen. Tiesimme esimerkiksi, että Pretty Woman -elokuvaa on kuvattu legendaarisella Rodeo Drivella Los Angelesissa, mutta koko kadulta ei löytynyt enää mitään, mikä olisi sopinut yhteen screenshottien kanssa. 20 vuodessa liikkeet olivat vaihtuneet, puut kasvaneet ja jopa katukiveys vaihdettu. Varaudu siis myös siihen, että vaikka löytäisit oikean paikan, se ei välttämättä näytä samalta kuin ruudulla. Paljon riippuu toki siitäkin, kuinka tarkan paikan löytämiselle on tarvetta. Jos haluat vain käydä fiilistelemässä rannalla, jossa shell cottage Harry Potterissa sijaitsi, on ranta helppo löytää. Itse mökkero sen sijaan oli rakennettu vain kuvauksia varten, joten jos haluat näytellä kohtauksen uudelleen talon edessä, tehtävä on haastavampi.

The Walking Dead filming location Atlanta, GA

Aina eivät portitkaan riitä estämään sinnikästä freimaajaa.

Kaikkiin kuvauspaikkoihin ei myöskään pääse ihan noin vain. Atlantassa kohtasimme useammankin lukitun portin, joka esti suuret sceneframing-aikeemme ja monesti kuvauspaikat saattavat olla yksityisaluetta, jonne kuvausryhmällä on ollut erilliset luvat. Muutamaan tällaiseenkin paikkaan olemme puolivahingossa päätyneet, mutta pääsääntöisesti niihin ei kannata pyrkiä.

Miten bongaat aktiiviset kuvaukset

Aktiivisten kuvausten löytämiseen sosiaalinen media on tehokkaampi kuin vanha kunnon Google. Erityisesti Twitter on osoittautunut hyväksi kanavaksi bongailla käynnissä olevia kuvauksia, joillain sarjoilla on jopa omat kuvauksille omistetut hashtagit, joita fanit käyttävät. Sherlockin kuvaukset löytyvät haulla #setlock ja Doctor Who -fanit puolestaan käyttävät tunnistetta #DWSR. Aktiivisissa kuvauskaupungeissa on usein myös omat taginsa, esimerkiksi Vancouverissa pyörivät kymmenet tuotannot löytyvät tagilla #yvrshoots

Vaikka ei tiettyä koodia olisikaan tiedossa, tietoa löytyy yleensä myös vaikka hauilla Filming in (kaupungin nimi) tai (näyttelijän nimi) in (kaupungin nimi). Jos fanit ovat onnistuneet tapaamaan näyttelijöitä niin selfiet löytyvät taatusti Twitteristä ja kuvatekstinä on yleensä jotain luokkaa “OMG I met Misha Collins in Vancouver filming Supernatural!!!”

Misha Collins & Tahmoh Penikett filming Supernatural in Vancouver

Tämän kuvan kuvateksti ei ehkä aikanaan Twitterissä ollut edes noin hillitty…

Netistä löytyy myös useita saitteja, jotka ovat erikoistuneet kuvausten bongaamiseen ja niistä raportoimiseen.
On Location Vacations listaa kuvaukset USA:n isoimmissa kaupungeissa ja What’s filming puolestaan kertoo mitä on meneillään Torontossa ja Vancouverissa. Virallisten saittien lisäksi kannattaa miettiä myös luovia ratkaisuja. Torontossa Tiia bongasi sivun, joka raportoi kaupungin liikennemuutoksista ja muun muassa kuvausten takia suljetuista teistä. Kävimme tsekkaamassa hotellimme lähellä olevan, kuvauksia varten suljetun tien ja kuinka ollakaan, päädyimme American Godsin kuvauksiin ja muutamaa tuntia myöhemmin olimme halanneet sarjan päätähteä, Ricky Whittleä (joka muuten tuoksui hyvältä)!

Jos olet jo kaupungissa, jossa tiedät kuvausten olevan käynnissä, hieman epävarmempi mutta yleensä hedelmällinen keino on myös kuvauskylttien bongailu. Nämä neonväriset nuolet, joissa on mystisiä kirjainkoodeja, näyttävät yleensä aika samalta joka kaupungissa ja ne on helppo oppia tunnistamaan. Nuolia ei välttämättä ole joka kadunkulmassa, mutta logiikalla “jatka suoraan kunnes tulee seuraava nuoli” olemme usein löytäneet perille asti.

“Settietiketti” eli miten selviät päivän kuvauksissa

Mukaan settiin kannattaa varata hyvä selviytymispaketti, aina lähellä ei ole kauppaa tai kiskaa mistä hakea lisää evästä. Pidä myös mielessä, että vessaa ei aina ole ihan vieressä ja mahdolliset käynnit pitää ajoittaa niin ettei vaan missaa mitään! Perusselviytymispakettiin kuuluu ainakin: 

  • evästä ja juomaa
  • lämmintä vaatetta
  • sadevarusteet/aurinkosuoja
  • matkalaturi
  • aikaa ja kärsivällisyyttä
The Walking Dead set in Atlanta / fans at Terminus

Tätä. Tuntitolkulla tätä. Veteraaneilla oli fiksusti telttatuolit, me istuttiin pahvin päällä.

Idoleiden tapaaminen kuvauksissa on toki osittain onnenkauppaa, mutta isoin osa on sinnikkyydellä ja kärsivällisyydellä. Kuvauksissa hengaaminen on usein suurimman osan ajasta odottelua ja sitten yhtäkkiä tapahtuu paljon muutamassa hetkessä. Kannattaa siis varata mukaan myös viihdykettä ja kaveerata muiden paikallaolevien fanien kanssa. Samanhenkisten kanssa löytyy helposti juteltavaa ja aika kuluu nopeammin, kun juttua riittää. Paikalliset fanit ovat usein myös iso apu, he osaavat neuvoa lähimmän vessan ja saattavat olla niin settiammattilaisia, että osaavat vinkata missä ja milloin saattaisi tavata näyttelijöitä. 

Setissä hengailu käy joskus työstä mutta kyllä se kannattaa!

Kyltti herättää huomiota ja Suomi-kortti kannattaa käyttää häpeilemättä. Mitä kauempaa olet tullut katsomaan kuvauksia, sitä isomman vaikutuksen se tekee kuvausryhmään ja sana voi kantautua staroille asti. Varaa siis mukaan kuvauksiin jokin pahvin tai paperin pala ja tusseja ja askartele kyltti! Kokemuksen syvällä rintaäänellä voimme sanoa että se kannattaa joka kerta. Always bring a sign!

Popculta: The Walking Dead set in Atlanta

Kyltin voi myös askarrella paikan päällä.

Vaikka seuraava pointti saattaakin monelle olla itsestäänselvyys, olemme nähneet vuosien varrella sen verran käsittämätöntä käytöstä että se on pakko sanoa: Älä häiritse kuvauksia! Kuvausryhmä tekee muutenkin pitkää päivää, ja yksikin huutelevan fanin takia pilalle mennyt otto on liikaa. Useimmilla tuotannoilla ei ole mitään sitä vastaan, että fanit hengaavat katsomassa kuvauksia kunniottavan matkan päästä, ja käyttäytymällä kiltisti varmistat, että näin on jatkossakin. Pidä mielessä myös, että näissä tilanteissa kuvausryhmän sana on laki. Jos sinua pyydetään olemaan hiljaa, siirtymään tai jopa lähtemään kokonaan, tee niin mukisematta. Jos kuvattava kohtaus sisältää liian isoja spoilereita pyydetään yleensä faneja poistumaan paikalta. Ja vaikka jonkun pienemmän spoilerin näkisitkin, älä postaa sitä muiden nähtäväksi! 

Mikäli kiinnostaa tutustua tarkemmin settivisiitteihin, täältä löytyy juttua The Walking Deadin kuvauksista Atlantasta.

Miten tapaat julkkiksia muualla kuin kuvauksissa

Kuvauksien lisäksi idoleita voi yrittää päästä moikkaamaan erilaisissa tapahtumissa. Elokuvien ensi-iltagaalat vetävätä puoleensa satoja faneja ja tähtien tehdessä teatteria niin Lontoossa kuin Broadwaylla jonot stage doorille ovat pitkät. Vaikka punaisen maton tapahtumissa suosikin tapaaminen voi olla haastavaa ja parhaimmillaankin kohtaaminen kestää vain sekunteja, on kokemus itsessään niin mahtava, että se on vaivan arvoista.

Monet aloittavat jonottamisen ensi-iltoihin jo edellisenä iltana tai viimeistään tapahtumapäivän aamuna, joten samat vinkit kuin kuvauksissa odotteluun pätevät. Ainakin Lontoossa tapahtumiin on joskus enemmän tai vähemmän virallinen jonotusnumerosysteemi, eli käyt hakemassa numeron paikan päällä päivystävältä ja sen jälkeen voit tiettyyn aikaan asti liikkua vapaasti, jonka jälkeen ihmiset otetaan numerojärjestyksessä sisälle “karsinoihin” punaisen maton reunalle. Näin vältytään yön yli leiriytymiseltä. Jonotuksen aikana voi yleensä liikkua helposti esimerkiksi vessaan tai ruokaa hakemaan, ilman numeroitakin jonokaverit yleensä suostuvat pitämään paikkaa. Karsinoihin porukka päästetään yleensä pari tuntia ennen tapahtuman alkua, ja sen jälkeen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta päästä liikkumaan, joten varaudu seisomaan paikoillasi viimeiset tunnit.

Tieto tulevista tapahtumista löytyy yleensä netistä, esimerkiksi Lontoon tapahtumat listataan pari kuukautta eteenpäin täällä ja blogipostauksestamme löydät lisää vinkkejä punaisen maton tapahtumiin.

Aavistuksen vähemmän stressaava vaihtoehto ovat teattereiden stage doorit. Monet televisiosta ja elokuvista tutut näyttelijät ovat innostuneet tekemään teatteria ja useimmiten esityksen jälkeen tulevat moikkaamaan faneja teatterin takaovelle. Porukkaa on yleensä vähemmän kuin punaisen maton reunalla, toki tämäkin riippuu siitä miten iso nimi on kyseessä. Joka tapauksessa selviät yleensä vähemmällä odottelulla. Etukäteen on hyvä selvittää tuleeko kyseinen näyttelijä edes stage doorille, kaikki eivät tätä tee. Ja sitten on Benedict Cumberbatch, jonka ei pitänyt Hamletin näytösten jälkeen tulla moikkaamaan faneja mutta joka ei malttanut kuitenkaan pysyä poissa. Mikäli olet menossa katsomaan näytöksen, kannattaa ennen teatteriin menoa selvittää, mistä takaovi löytyy. Strategia pikaiseen poistumiseen teatterista on myös hyvä olla mietittynä; aplodien aikana ei pidä lähteä mutta heti sen jälkeen pitää olla nopea. Satavarma konsti ei tämäkään tietenkään ole, joskus aika ei vain riitä kaikille jonossa oleville. Ota huomioon myös, että matineoiden jälkeen näyttelijät eivät yleensä tule ulos, vaan valmistautuvat illan esitykseen.

Meeting Kit Harington in London

Teatterin takaovella voi törmätä jopa Jon Snowhun! Eiku Kit Haringtoniin.

Varma mutta kalliimpi vaihtoehto omien suosikkien tapaamiseen ovat erilaiset fan conventionit eli tuttavallisemmin conit. San Diegon Comic Con on toki se äärimmäinen pyhiinvaelluskohde, mutta lähempää ja halvemmalla löytyy myös kivoja tapahtumia. London Film & Comic Con on yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista ja samalla järjestejällä on pienempiä tapahtumia ympäri Iso-Britanniaa, esimerkiksi Cardiffissa.

Jos on valmis pistämään lippuun kympin sijasta satasia, sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa on kymmenittäin tietylle fandomille suunnattuja sarjoja. Meidän tuntemuksemme näissä rajoittuu Supernatural-sarjan tapahtumiin, joita järjestää briteissä Rogue Events (joilla on myös monen sarjan tapahtumia), Roomassa on kuuluisa Jus In Bello ja Pohjois-Amerikassa Creation Entertainment. Liput myydään usein loppuun kuukausia tai jopa vuotta ennen tapahtumaa, joten suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Kuten sanottu, rahaa menee myös huomattavasti enemmän kuin yleisconeissa. Pääsylippujen hinnat alkavat vähän päälle sadasta punnasta ja nousevat kaiken sisältävissä lipuissa tähtitieteellisiin summiin. Nimmarit ja valokuvat vieraiden kanssa vaihtelevat nimestä riippuen parista kympistä pariin sataan, joten säästäminen lipun lisäksi tuleviin kuluihin pitää sekin aloittaa hyvissa ajoin, jos haluaa tapahtumassa tehdä muutakin kuin nähdä paneelit.

Itse olemme käyneet muutamaan kertaan Rogue Eventsin Asylum-tapahtumissa jotka ovat hinnaltaan sieltä kohtuullisemmasta päästä. Järjestelyt ovat välillä jättäneet hieman toivomisen varaa, mutta kokonaisuutena kokemus on aina ollut joka pennin arvoinen!

Asylum 14: Fangirl Quest under the protection of Misha Collins, Jared Padalecki and Jensen Ackles

Rahaa menee mutta eipä voida sanoa että olisi jälkikäteen harmittanut!

Lisää tietoa fanitapahtumista löytyy esimerkiksi tapahtumille omistetuista Facebook-ryhmistä. Niissä kannattaakin käydä vähän kuulostelemassa minkä tyyppisestä tapahtumasta on kyse jo ennen conin valintaa ja lipun ostamista ja varsinkin tapahtuman lähentyessä veteraanikävijät ovat yleensä kullanarvoinen tietopankki.

Hienoimmat kuvauspaikat eli Fänkkärin suosikit

“Mikä on suosikkinne kaikista kuvauspaikoista jotka olette nähneet?” on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joihin törmäämme. Rehellisesti sanottuna valinta ei ole vain vaikea vaan täysin mahdoton. Moni huikea paikka on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen ja toisaalta taas on paikkoja, jotka ovat tärkeitä siellä kuvatun sarjan tai leffan takia.  Kieltäydymme siis valitsemasta vain yhtä paikkaa mutta tässä on kokoelma muutamista suosikeistamme.

Wales on maa, jossa Fangirl Quest sai alkunsa ja sillä on aina erityinen paikka sydämessämme. Jylhät vuoristomaisemat ja kauniit rannat ovat suosittuja kuvauspaikkoja ja hienoja matkakohteita muutenkin. Pääkaupunki Cardiff on sekä Doctor Whon että Sherlockin koti ja varsinkin Whon kuvauksiin törmää melkein yrittämättä.

Muualla Britanniassa yksi suosikkejamme on taikametsä Puzzlewood, jossa Star Warsin lisäksi on kuvattu ainakin Doctor Whota, Merliniä, Atlantista, Galavantia ja Da Vinci’s Demonsia. Ja Britannian ollessa kyseessä on toki pakko mainita Lontoo. Yksi upeimmista maista, joissa olemme käyneet on Pohjois-Irlanti. Teimme maahan roadtripin Game of Thrones -lokaatioihin ja olisi todella vaikea valita näistä vain yhtä suosikkia, joten koko maa pääsee listallemme!

Muualla Euroopassa olemme käyneet mm. Pariisissa sekä Firenzessä Hannibal-lokaatioiden perässä. Islannissa kuvataan nykyään paljon ja maa on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kuvauspaikkojen löytymisen vaikeudesta ja vaihtelevasta säästä huolimatta vulkaaninen saari yltää silti suosikkeihimme.

USA:ssa ja Kanadassa riittää niin paljon kuvauspaikkoja, että edes kahden pitkän roadtripin aikana emme ole ehtineet kuin raapaista pintaa. Los Angeles ja New York ovat toki filmituristin unelmakohteita, mutta myös muualta maasta löytyy varsinaisia helmiä. The Walking Dead faneina rakastuimme palavasti Atlantaan ja sen ympäristöön, jossa tunnelma oli kuin meidät olisi pudotettu keskelle sarjaa. Detroit hurmasi meidät vain parissa päivässä ja Cleveland puolestaan on Marvel-fanille ehdoton visiitti. Clevelandin lähellä on myös THE vankila elokuvasta The Shawshank Redemption. Käytöstä poistettuun vankilaan pääsee itseopastetulle kierrokselle, joka on kiinnostava myös ei-faneille. Kanadan puolella Calgaryssa ja sen lähistöllä on myös kuvattu paljon ja Brokeback Mountain -elokuvan näyttämönä toiminut Kananaskis-luonnonpuisto oli maisemiltaan yksi huikeimmista paikoista missä olemme käyneet.

Yksittäistä suosikkikohdetta on ehkä vaikea valita, mutta kaupungeista Vancouver on vallannut aivan erityisen paikan sydämessämme. Kaikkien aikojen suosikkisarjamme Supernaturalin lisäksi siellä kuvataan kymmeniä muitakin tuotantoja ja kaupungissa onkin lähes mahdotonta ajella ympäriinsä törmäämättä kuvauskyltteihin. Itse kaupunki on myös  ehdottoman viehättävä ja sijainti vuorten ja meren välissä tarjoaa kerrassaan henkeäsalpaavia maisemia vain lyhyen ajomatkan päässä kaupungista. Supernaturalin lisäksi täällä voi bongata niin kuvauspaikkoja kuin kuvauksiakin esimerkiksi The X-Filesista, Arrowsta, The 100:sta, Supergirlistä, The Flashista, Once Upon a Timesta ja Luciferista.